Slutten på kredittkort som vi kjenner det?

Nesten alle i Norge bruker ett eller flere kredittkort i dag, men er denne tiden med plastkort snart forbi? Kanskje en litt drøy påstand å komme med, men faktum er at flere og flere faktorer peker på at dette kan være en realitet i løpet av ikke alt for lang tid. Nå lanseres blant annet apple pay på kredittkort i Norge, og dette kommer i tillegg til Vipps, som nå benyttes mer og mer blant folk som vil overføre mindre sumer seg i mellom. Apple pay er nok bare starten på apper som tar seg av betalinger, hvor man ikke lenger er avhengig av å ha plastkortet tilgjengelig, men i stedet benytter seg av mobiltelefonen til å gjennomføre kjøpet eller overføringen.

Og at dette kommer raskere enn hva folk flest kanskje er klar over. Bitcoin og andre kryptovalutaer tok verden med storm i fjor høst, men har opplevd en ganske stor nedgang i verdi etter toppen, som kom rundt jul i 2017. Men, det kan virke som om nedgangen blant kryptovalutaer kanskje er i ferd med å stoppe opp, og det ventes både en økning i verdi fremover, samt at brukermassen flerdobles i løpet av det neste halvåret, og årene deretter. Hvis dette slår i gjennom slik som mange regner med, begynner avhengigheten vi har til banker, og forsvinne sakte men sikkert. Det finnes også selskaper som baserer sin kryptovirksomhet på utlån, slik som for eksempel Salt som driver med kreditt og utlån via blokkjeden.

Hvordan fungerer et SALT-lån?

1. Låneoppretting - En låntager sender sikkerhet til Salt-lommeboken og midler overføres til låntakerens bankkonto. Sikkerheten forblir låntagerens eiendom og eventuelle prisstigninger eller avskrivninger tilhører låntakeren.

2. Tilbakebetaling av lån - Låntakeren gjør faste periodiske betalinger til utlåneren, som avtales på forhånd, slik at begge parter vet hva de har å forholde seg til.

3. Oppfyllelse av avtalen - Ved tilbakebetaling av lånet returneres låntakerens sikkerhet.

Salt operer med konkurransedyktige renter, og foretar ingen kredittsjekk, ettersom det stilles sikkerhet via kryptovaluta, hvor man ikke har behov for å kredittsjekke søkeren, ettersom blokkjeden ikke kan manipuleres eller misbrukes.

Tilhengere av kryptovaluta mener at dette er framtiden innenfor de fleste områder hvor penger benyttes, mens skeptikere mener at dette kun er en boble som vil forsvinne etter hvert. Det er kun tiden som vil vise oss hvem som har rett angående dette, men en ting er nok helt sikkert, og det er for det første at kredittkort og bruken av plastkort er på vei ut. Det andre er at dagens økonomiske system, er modent for utskiftning, og om det skjer med kryptovalutaer, så vil folk flest kun tjene på det.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar