Kredittkort, phishing, skimming og sikkerhet.

Hadde egentlig tenkt til å skrive et relativt langt innlegg rundt sikker bruk av kredittkort, men for deg som ikke orker å lese så mye så kan det enkelt oppsummeres i en enkelt setning: "Aldri oppgi kredittkortnummeret ditt til butikker eller bedrifter du ikke stoler 100 % på, og skriv heller aldri inn kortnummeret hvis du får en e-post fra noe som ligner på banken din!"

Det kjennes egentlig litt unødvendig å opplyse om dette i 2012, men det er tydeligvis mange godtroende sjeler rundt om i vårt langstrakte land som går på disse svindelforsøkene. Du har sikkert lest om eller hørt om noen som har fått tappet kredittkortet sitt for mange tusen kroner, og det kan ha vært noen som har ringt å tilbydt gratis cruise i carribien, problemer med antivirusprogrammet eller en hyggelig mail fra banken som ber om oppdatering av konto-opplysninger.

Det som er gjennomgående for alt dette, er at alt sammen er svindel. Vi kan jo si at det er nesten like sannsynlig at du får en e-post i fra en stakkars arving til en kjempeformue, som bare behøver litt hjelp med å få ført pengene ut av landet, som at banken din sender en e-post hvor du må oppgi kredittkortnummeret ditt, utløpsdato og pinkode for å holde bankinformasjonen oppdatert... Men i alle fall, her er litt om de forskjellige svindelmetodene.

Phishing: eller på norsk fisking, er når noen sender deg en e-post hvor de forsøker å få deg til å tro at denne kommer fra banken eller kortselskapet ditt. Hensikten er for å få informasjon om kortnummer for deretter å tappe så mye penger som mulig fra kortet eller bankkontoen.

Skimming: er ikke like utbredt lenger etter at de fleste kredittkort i dag er utstyrt med chip, men her forsøker man å lese av magnetstripen i kortet, for å sanke inn all informasjonen som ligger der. Skimming foregår i minibanker, betalingsterminaler i butikker, taxier eller andre steder som har kortterminaler.

Når det gjelder generell sikkerhet med bruk av bankkort eller kredittkort, så skal du alltid forsøke å skjule pinkoden når du tar ut penger i minibank. Hvis minibanken spiser kortet ditt, bør du ringe å sperre det før du forlater minibanken. Hvis du ser en minibank som ser litt merkelig ut, kan det være like greit å gå videre til neste. I utlandet bør du konsekvent benytte et kredittkort, for da forsvinner ikke pengene direkte fra din konto, og du er også forsikret mot svindel.

I 99,99 % av tilfellene når noen utgir seg for å hjelpe deg med å ta ut penger i minibank så er det svindel, hvis du har "vunnet" noe men bare må oppgi kortnummeret først så er det svindel, får du en e-post hvor du må oppgi kortopplysningene dine så er det svindel, skjønner du tegninga? Bruk ditt kredittkort fornuftig så slipper du videre problemer, god sommer!