Få kredittkort uten kredittsjekk?

Nesten alle i Norge har i dag et kredittkort eller til og med flere, og i dag skal vi se på muligheten til å få kredittkort uten kredittsjekk, er det noe som i det hele tatt er mulig? Først må vi se litt på hva et kredittkort egentlig er, og hvorfor bankene tilbyr dette.

Dette kortet er jo egentlig som et helt vanlig bankkort, men med en vesentlig forskjell. Du har nemlig ikke knyttet kredittkortet ditt oppimot en konto med penger på, men du får låne et visst beløp fra utstederen hver måned, derav navnet kreditt. Du innvilges en kredittgrense på for eksempel 50.000 kroner, som du kan handle for per måned, og så kommer det en regning på det beløpet du har forbrukt måneden etter. Da har du to valg.
  1. Du kan betale inn hele beløpet som forfaller, og du er da ferdig med dine forpliktelser ovenfor kortutstederen til neste måned.
  2. Eller du kan velge å kun betale enten minstebeløpet eller en større del av regningen, og utsette resten til et senere tidspunkt.
Velger du alternativ nummer 2, legger banken eller kortustederen på noe som heter renter, det vil si at de legger på noen prosenenheter av det utestående  beløpet, for å la deg få lov til å utsette å betale de pengene du skylder. Dette er skapt egentlig ut av tillit fra banken, at de stoler såpass på deg at de tror du kommer til å gjøre opp for deg på den ene eller den andre måten. Hvordan tar de den beslutningen tenker du kanskje? Jo de kredittsjekker deg!

Hva er din kredittscore?

Det er nemlig slik i dagens samfunn at vi stoler ikke på hverandre helt uten grunn desverre, og bankene som utsteder kredittkort har erfart dette med mange kunder som ikke har gjort opp for seg. Så å få et kredittkort uten kredittsjekk er i de fleste tilfeller ganske utopisk, selv om noen långivere tilbyr lån uten kredittsjekk, betyr egentlig bare det at de vurderer din kredittscore på litt forskjellige måter.

Når en kredittsjekk blir gjennomført får du nemlig en poengsum som kalles for kredittscore. Disse blir ikke offentliggjort, det eneste man som søker får beskjed om, er at en sjekk har blitt gjennomført. En kredittscore er noe banken benytter for å sansynligjøre hvor stor risikoen er for at låntakere ikke betaler tilbake. Med en god kredittscore får man nemlig lavere rente på lån uten sikkerhet, og tilbud om nesten ubegrenset med forskjellige kredittkort, mens med en dårlig kredittscore, kan man risikere å havne utenfor dette markedet.

For de det gjelder føles det så klart blodig urettferdig, men bankene er såpass kyniske at de ikke deler ut kreditt til hvem som helst. Det oppgis at så mange som 8 av 10 søknader om kreditt og forbrukslån avslås, så hvilke kriterier som legges til grunn vet vi ikke, men de er nok trolig rimelig strenge. Med for eksempel en betalingsanmerkning, kan du se rimellig langt etter å få innvilget en søknad om et kredittkort.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar