Kredittkort for bedrifter

Som bedrift vil det i mange tilfeller lønne seg å ha kredittkort tilgjengelig, både for eiere, innkjøpsansvarlige og noen andre ansatte i bedriften. Det er mange utlegg som må gjøres på vegne av bedrifter, og med et kredittkort kan man enkelt skaffe en oversikt over hvilke utlegg som blir foretatt, i stedet for å måtte dele ut kontanter til ansatte, eller til og med å måtte la de selv forskuddere utleggene. I noen tilfeller kan det også bedriften virke mer seriøs hvis man betaler med et kredittkort, i stedet for med kontanter, da det viser en viss økonomisk kontroll.

En forskjell man bør være klar over før man går til anskaffelse av ett eller flere kredittkort til bedrifte, er at årsgebyret på slike kort ofte koster mer ann hva som er vanlig til privatpersoner. Til private hvor de fleste kredittkort i dag er uten årsgebyr, legges det ofte på gebyr for å utstede kredittkort til bedrifter, og det reklameres lite på nett for slike tjenester. Det vil derfor nesten være det enkleste å oppsøke din lokale bankfilial, for å innhente tilbud og vilkår for kredittavatle til bedriften. Flere banker tilbyr også vilkår etter avtale, slik at årsprisen på kortene er forhandlingsbar.

En viktig ting å tenke på før man deler ut kredittkort til de ansatte, er å ha klare retningslinjer på hva som kan og hva som ikke kan betales med bedriftskortet. For små og mellomstore bedrifter kan det ofte være lurt å velge et kort med personlig ansvar, kontra et kort hvor bedriften selv står ansvarlig for alle kjøp som foretas med kortet. Men mange bedrifter velger å selv stå som eier av kortet, ettersom dette forenkler prosessen med å betale tilbake alle utleggene som er foretatt av de forskjellige ansatte. Dette fører også til en noe bedre kontroll på hva pengene faktisk har blitt benyttet til.

En vanlig og fornuftig regel er at bedriftskortene kun skal benyttes til kostnader som har en klar tilknytning til jobben, og ikke for eksempel egne private feriereiser. Hvis man ønsker å låne ut penger til ansatte, finnes det andre mer fornuftige måter å gjøre dette på, for eksempel via forskuddslønn eller fasttrekk på fremtidige lønnsutbetalinger.

Som et siste tips kan det være smart å velge en type av kredittkort som gir cashback til innehaveren av kortet. På den måten vil bedriften i tillegg til å få en mer oversiktelig økonomi, også kunne spare noe penger når det blir foretatt innkjøp med kredittkortet.