Hvordan fungerer en kredittkort-transaksjon

Hva skjer egentlig når du drar kredittkortet i en terminal, og hvem er det som tjener penger på hva lurer du kanskje på? Det er mange kortselskaper på markedet for tiden, og det kan muligens virke som om alle er ute etter å prakke på deg dyre renter for å dele opp eller utsette betalingen. Men dette er ikke den hele sannheten, for kredittkortselskaper tjener også litt penger hver gang kortet belastes ved et varekjøp. Så hvordan fungerer egentlig en kredittkort-transaksjon?

Vel til å begynne med så har vi flere kortbaserte internasjonale betalingssystemer, hvor de mest kjente i Norge er VISA og MasterCard, men vi har også Diners og American Express. Disse selskapene har laget infrastrukturen som kreves for å sende og motta betalinger via debet og kredittkort i Norge og i utlandet. Så kommer banker og andre selskaper som utsteder kredittkort i Norge. Disse kan bli medlem hos for eksempel VISA eller som oftest også flere av disse nettverkene som tilbyr betalingssystemer, som de benytter for sine debet og kredittkort.


Hvordan blir da fortjenesten fordelt når vi handler med kort? La oss si at du handler med kredittkortet ditt på en butikk for 1.000 kroner. Denne butikken er da nødt til å ha en bankforbindelse for å kunne motta betalinger med kort. Dette behøver ikke være den samme banken som har utstedt ditt kort, men hvis du har et kredittkort tilknyttet MasterCard, er også butikken nødt til å ha en bankforbindelse som er tilknyttet MasterCard for at dette skal fungere. Gebyrere varier litt, men for enkelhets skyld kan vi si at butikkens bankforbindelse tar 0,25 % av beløpet eller 2,5 kroner, banken din som har utstedet kortet tar 1,75 % av beløpet eller 17,5 kroner og MasterCard tar en liten del på rundt 0,1 % eller 1 krone.

Dette er en av årsakene til at en del butikker ikke aksepterer American Express som betalingsmiddel, ettersom de tar en noe høyere prosentandel i gebyrer, og også hvorfor det er mulig å prute litt på prisen hvis du betaler kontant i en butikk, ettersom det er butikken som blir belastet med disse gebyrene. Som du kan se er det ikke nødvendigvis bare renter en bank eller et kredittkortselskap tjener penger på, men også litt på hver handel eller transaksjon som gjennomføres. Derfor har de også muligheten til å tilby sine kunder fordeler som cashback eller andre typer av rabatter.

Disse gebyrere er ikke helt nøyaktige, men gir i hvert fall en pekepinn på hvordan pengene fordeles ved en kredittkort-transaksjon. Disse pengene går også til vedlikehold av infrastrukturen i betalingssystemet og sikkerheten som skal oppdage uautoriserte transaksjoner og forsøk på svindel. Det blir derfor bankens ansvar hvis kortet blir misbrukt og du kan du i følge finansavtalens paragraf 54, kreve at pengene som ble belastet blir tilbakeført inn på din konto.

Hvis du vil lese flere tips om hvordan bruk av kredittkort fungerer, og hvordan du kan bruke det på en så fornuftig måte som mulig, kan du bokmerke denne siden og komme tilbake på et senere tidspunkt. Kredittkort 24 retter fokus på fornuftig bruk av kredittkort i Norge.
on 11:52 by Admin |   Edit