Kredittkort en enkel innføring

Kredittkortet som vi kjenner det i dag oppsto for litt over 60 år siden, da Frank McNamara som grunnla Diners Club havnet i en litt kinkig situasjon. På et restuarantbesøk var lommeboken hans blitt gjenglemt hjemme, så han signerte sitt eget visittkort, og ba om å få tilsendt en regning på beløpet. Dette var verdens første kredittkort-transaksjon, og skjedde i USA så tidlig som i 1950. Men det mange i dag forbinder med et kredittkort er at man helst ikke bør skaffe seg et, og hvis man har gått i fella så skal det helst klippes i to.

Et kredittkort fungerer egentlig bare som et lån, hvor de som utsteder kortet låner ut penger til innehaveren av det. Denne kan da handle varer og tjenester uten å måtte benytte seg av kontanter, men har i stedet tilgang til en kreditt som gjerne er begrenset til et fast beløp hver måned. Man kan velge å betale tilbake kreditten hver måned, eller dele den opp i fremtidige betalinger, men da tilkommer det gjerne en i mange tilfeller forholdsvis høy rente på beløpet. Det er denne renten som har ført til at mange har fått en negativ opplevelse av kredittkort.

I motsetning til et vanlig bankkort eller et debetkort, hvor pengene trekkes automatisk fra en bankkonto, kreves det en litt høyere disiplin når man benytter et kredittkort som betalingsmiddel. Men på det norske markedet i dag finnes det flere kort som har gode fordeler knyttet opp til bruken av disse, og det er enkelt å spare seg en del penger ved å benytte kredittkort som har rabatter, cashback og andre fordeler for brukeren. Noen kredittkort gir også brukeren en gratis reiseforsikring på reiser både innenlands og utenlands, dersom over halvparten av reisekostnadene er betalt med kredittkortet.

De største aktørene på markedet i dag som utgir kredittkort er VISA, MasterCard, American Express og Diners Club. På denne nettsiden kan du lese om tips til bruk av kredittkort, hvordan man på en enkel måte kan spare penger, hva man bør gjøre hvis kredittkortgjelden har blitt et problem og det kommer en vurdering av de til enhver tid 24 beste kredittkortene i Norge.