Hva er lån uten sikkerhet?

Det finnes mange forskjellige typer lån, og de vanligste for oss nordmenn er nok boliglån, billån, studielån, og forbrukslån. Når man låner penger er det vanlig at du må gi banken en form for sikkerhet, en slags forsikring, for å få godkjent et lån. Dette er selvfølgelig fordi banken vil sikre seg mot et scenario der låntaker av en eller annen grunn ikke betaler tilbake som avtalt. Banker tar seg betalt for å låne ut penger, det er derfor vi har renter, men jo større risiko banken føler at den tar jo mer vil du måtte betale i renter. Mer om dette på Låne.info, men kort forklart er et lån uten sikkerhet et lån hvor banken tar en større risiko enn den ville gjort med et lån med sikkerhet.

Hva betyr det i praksis


Å låne penger med sikkerhet betyr i praksis at du pantsetter noe av verdi, enten eiendeler eller penger, for å få låne penger. Det vanligste eksempelet i Norge er boliglån. Du låner penger av banken for å kjøpe bolig, og for å få et lån må du både stille med en egenkapital samtidig som at pengene du låner må gå til bolig. Deretter vil banken ha sikkerhet i boligen din når kjøpet og låneavtalen er bekreftet. Det betyr at hvis du misligholder et lån, altså ikke klarer å betale som avtalt, så vil banken ta over boligen og selge den for å få igjen pengene sine. Dette er selvfølgelig i alvorlige og sjeldne tilfeller, og vanligvis finner banken og kunden ut av det med betalingsutsettelser o.l. 

Lån uten sikkerhet – forbrukslån


Men tilbake til lån uten sikkerhet, eller forbrukslån som det gjerne blir kalt. Dette er lån hvor du slipper å stille med noen form for sikkerhet ovenfor långiver, som selvfølgelig er veldig mye mer praktisk for deg som kunde. Dette sørger også for at selve søknadsprosessen går veldig raskt og det samme gjelder utbetalingen. Det er ikke uvanlig at et forbrukslån blir utbetalt få dager etter at kunden bestemte seg for å søke, og spesielt hvis man søker/signerer gjeldsbrev over nettet så er hele prosessen veldig rask og enkel. Dette er naturligvis en stor fordel for kunder som trenger penger raskt, og er en av grunnene til at forbrukslån varierer mye i størrelse fra kunde til kunde. I tillegg kommer disse lånene med stor valgfrihet, pengene er ikke øremerket på noen måte slik som de ville vært ved et bolig- eller studielån.

Det siste du bør huske på hvis du har tenkt til å ta opp et slikt lån, er at rentesatsen er høy. Forsøk derfor å få betalt ned dette lånet så raskt som mulig. I motsetning til et kredittkort har du ingen rentefri periode, selv om det i visse tilfeller er mulig å søke om avdragsfrihet. Men da utsetter du egentlig bare kostnaden og gjør at lånet i sluttenden blir dyrere enn hva det opprinnelig var i henhold til betalingsplanen.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best CD Rates