Kredittkort i Spania

minibank i SpaniaNår du reiser til Spania og andre steder utenlands, bør du alltid ha et kredittkort tilgjengelig. Men for mange så er det vanskelig å vite hva som lønner seg og hvordan man skal kunne unngå gebyrer på best mulig måte. Så her er en liten innføring til hva som lønner seg når du bruker debet- og kredittkort i Spania, og hvordan du enklest tar ut penger i minibanker.

Hvis du har behov for kontanter er det enkleste å oppsøke en minibank eller en "Cajero" som de heter i Spania. Hvis det mot formodning ikke finnes en knapp for å velge språk, heter uttak av penger "Sacar Dinero". Det er ikke vanlig å legge til et beløp når man handler i butikker, slik som i Norge, så for uttak av kontanter er minibanken den greieste måten. Det er også mulig å ta ut kontanter inne i banken, men da må passet være med og køene kan være forskrekkelig lange. Men, når det gjelder uttak i minibanker bør du benytte debetkortet i stedet for kredittkortet, ettersom rentene løper med det samme på kredittkort ved kontantuttak og ikke etter den vanlige rentefrie perioden. Noen kredittkort har også ekstra gebyrer ved uttak i minibanker i tillegg til det vanlige valutapåslaget på 1,75  %.


I dag tilbyr forøvrig både Bank Norwegian's kredittkort og kredittkortet Gebyrfri Visa Gold fra Santander Bank gebyrfrie uttak av kontanter i minibanker i utlandet, noe som fort blir lønnsomt hvis dere regner med å oppsøke en minibank flere ganger i løpet av utenlandsoppholdet.

Bruk Kredittkort til varekjøp

Når du handler i butikker og andre varekjøp, skal du derimot alltid betale med ditt kredittkort. Ved hotell- og leiebilreservasjoner kan selskapet ofte "låse" eller reservere det dobbelte beløpet inntil regningen er gjort opp ved utsjekk eller levering av leiebilen. Da kan det være veldig greit å benytte kredittrammen til dette, så ikke pengene på den vanlige kontoen blir gjort utilgjengelige, og man står der plutselig uten dekning på konto.

Noen kredittkort med cashback har også avtaler som gjelder i utlandet, i tillegg til at man er forsikret mot svindel eller mangler gjennom finansavtaleloven når man betaler med et kredittkort i utlandet. Mange butikker tilbyr deg å betale i enten norske kroner eller euro, og du bør alltid velge euro ettersom de selv kan velge valutakursen hvis du betaler i norske kroner, og det kan bli en dyr opplevelse.

Selv om det har blitt mer og mer vanlig å bruke pinkode og ikke bare signering på regningen i Spania, er det mange som fortsatt krever legitimasjon når kjøpet skal gjennomføres. Og mange ganger aksepteres utrolig nok ikke bildet bakpå bankortet som gyldig legitimasjon, så det kan være greit å ha passet med seg.

På mindre butikker, markeder og små barer eller cafeer i Spania, tar de ofte ikke i mot annet enn kontanter, spesielt hvis det gjelder mindre beløp på under 5 euro.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best CD Rates